Home / Berita Terkini / ROYAL SELANGOR Perkenalkan Pingat dan Barangan SUKAN SEA 2017 KUALA LUMPUR

ROYAL SELANGOR Perkenalkan Pingat dan Barangan SUKAN SEA 2017 KUALA LUMPUR

YB Khairy Jamaludding officially unveiling the medals

KUALA LUMPUR, 26 Mei 2017 – Upacara pengenalan pingat dan barangan Sukan SEA ke-29 2017 Kuala Lumpur dan Sukan Para ASEAN ke-9 dirasmikan oleh Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Y.B. Brig. Gen. Khairy Jamaluddin, di Pusat Pelawat Royal Selangor hari ini.

YB Brig Gen Khairy Jamaluddin

“Walaupun kerja pembuatan medal merupakan satu tugas penting yang sukar, namun pemilihan pakar pembuatnya adalah sangat mudah. Hanya satu nama hadir di fikiran saya yang mampu menggalas tanggungjawab mereka bentuk dan mengeluarkan medal ini, dan ianya adalah tidak lain dan tidak bukan, Royal Selangor. Apabila kita mahu mengadakan satu temasya sukan yang berprestij, sudah tentu kita perlu memilih daripada kalangan mereka yang terbaik. Ini termasuklah di dalam urusan pingat dan trofi bagi temasya,” katanya.

Sea Games medals 1

Pingat-pingat atlet Sukan KL2017 menyerlahkan unsur kemodenan dalam bentuk yang amat klasik. Dengan birai, pinggir dan permukaan melengkung yang lembut, pingat-pingat ini melambangkan pencapaian atlet. Pingat kayu dan piuter mengiktiraf sumber asli rantau ASEAN – bijih timah dan kayu kempas – suatu keistimewaan yang khas ada pada Malaysia.

Sea Games medals 2

Menerajui barangan Sukan KL2017 ialah replika Baton KL2017. Baton yang diukir kemas rapi berinspirasikan tema Sukan Bangkit Bersama merujuk kepada beling yang mewakili setiap negara ASEAN dan membentuk logo wau khas temasya Sukan ini. Ia terdiri daripada baluk kempas dan bentuk hiasan atas piuter berkemasan satin.

baton2

Baton melengkapi replika Obor KL2017. Keratan rentas berbentuk segi tiga, melambangkan kekuatan dalam perpaduan bersatu dengan lengkung-lengkung licin dan sudut sadak untuk menimbulkan kesan gerakan. Menghiasi pinggir depan Obor, nama bandaraya tuan rumah membaluti Jalur Menanjak, iatu menggambarkan Malaysia sebuah negara yang yakin dan moden.

Torch_with fire

Barangan lain yang meraikan penjenamaan dan ikonografi KL2017 ialah arca kecil Harimau, semat kolar baju dan barisan pingat kenang-kenangan.

“Sebagai Official Medal Partner untuk Kuala Lumpur 2017, Royal Selangor berbangga menjadi bentuk dan menghasilkan pingat kejohanan. Walaupun kami amat berbangga kerana trofi kami yang direka dan dibuat di Malaysia diadakan tinggi di pentas dunia, kami juga lebih berbangga apabila atlet Malaysia adalah orang-orang yang berdiri di atas podium. Kami berharap untuk melihat banyak berlaku itu di Kuala Lumpur 2017,” kata Chen Tien Yue, Executive Director of Royal Selangor Marketing.

Collar pinCommemorative MedalRimau figurine

Direkacipta dengan begitu terperinci sekali, trofi-trofi rekaan khas Royal Selangor diiktiraf sebagai tanda penghargaan yang wajar bagi pencapaian ahli-ahli sukan terbilang dunia. Syarikat pernah menggubah trofi bagi acara-acara berprofil tinggi yang lain seperti Grand Prix Formula 1 di Singapura, Malaysia dan China; pertandingan tenis Shanghai ATP Masters 1000 dan pertandingan tenis sulung WTA Wuhan Open 2014; dan pertandingan golf CIMB PGA dan Sime Darby LPGA.

Selfie Challenge - Take a picture with KL2017 medal - Copy

Pusat Pelawat Royal Selangor turut melengkapkan kemeriahan temasya ini dengan menganjurkan beberapa aktiviti mesra keluarga dari 30 Mei – 23 September 2017.

Untuk mereka yang suka kepada aktiviti penuh cabaran bolehlah menyertai acara mencari harta karun KL2017. Dapatkan peta daripada pemandu lawatan atau meja penyambut tetamu, cari kelima-lima pelekat maskot Rimau yang tersembunyi di pusat pelawat, tandakan tempat-tempat betul di peta dan dapatkan biskut percuma daripada kaunter tebusan.

Meriahkanlah Sukan KL2017 dengan menyahut Cabaran Swafoto KL2017! Anda hanya perlu mengambil gambar bersama Obor atau instalasi pingat KL2017, muat naik ke Facebook atau Instagram dan #RoyalSelangor dan tunjukkan gambar anda kepada pemandu lawatan Pusat Pelawat untuk menerima Kad Hadiah RM20.

SOHK - KL2017 Special Edition bowl

Pelawat yang ingin membawa pulang tanda kenangan temasya Sukan KL2017 boleh menyertai School of Hard Knocks, bengkel ketukangan piuter amali di mana anda boleh belajar menghasilkan cenderamata rekaan sendiri, sebiji pinggan piuter edisi khas berlogo KL2017 menggunakan alat perkakas tradisional, serupa dengan alat perkakas yang digunakan oleh tukang-tukang piuter lebih 100 tahun yang lalu.

Barangan Sukan KL2017 Rasmi akan sedia untuk diperolehi di pusat pelawat. Menerajui koleksi khas ini ialah replika Baton KL2017 yang berilhamkan tema Sukan iaitu Bangkit Bersama. Melengkapi baton ialah replika Obor KL2017. Keratan rentas berbentuk segi tiga yang melambangkan kekuatan dalam perpaduan bersatu dengan lengkung-lengkung licin dan sudut sadak untuk menimbulkan kesan gerakan. Antara barangan lain ialah arca kecil Harimau, semat kolar baju dan barisan pingat kenang-kenangan.

Pusat Pelawat Royal Selangor dibuka dari 9.00 pagi hingga 5.00 petang, termasuk hujung minggu dan hari kelepasan am. Diiktiraf sebagai salah satu tarikan pelancongan yang terkemuka di Kuala Lumpur, pusat pelawat ini telah meraih anugerah TripAdvisor seperti berikut; Anugerah Pilihan Pelancong 2016, Sijil Kecemerlangan 2016 dan Pemenang Anugerah Pilihan Pelancong 2014-2015 (dua tahun berturut-turut). Masuk ke Pusat Pelawat tidak dikenakan sebarang bayaran, ini disertai lawatan berpandu secara percuma.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.royalselangor.com

Check Also

GARMIN RUN ASIA SERIES 2023 Kembali dengan Tema ‘ZERO to HERO’

Share this on WhatsApp Malaysia, 10 Mei 2023 — Garmin Malaysia hari ini mengumumkan acara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!