Home / Artikel Menarik / Apa Kata Pelari? / Panduan Berguna Daripada Pacer SCKLM 2016

Panduan Berguna Daripada Pacer SCKLM 2016

quotescover-JPG-56
Gambar ihsan: Evelyn Ang Loo

Acara-acara marathon yang besar pada umumnya menawarkan khidmat kumpulan pacer. Kumpulan pacer boleh membantu si pelari untuk menamatkan perlumbaan dalam masa yang spesifik. Kumpulan ini biasanya terdiri daripada pelari-pelari yang berpengalaman dan terlatih untuk membantu anda berlari dengan pace/ kelajuan yang konsisten agar sasaran masa penamat dapat dicapai. Jika matlamat anda adalah untuk menamatkan larian marathon dalam 5 jam, maka anda boleh mengikuti kumpulan pacer 5 jam.

Bagaimana pula hendak kenali pacer anda di lautan ribuan pelari? Mereka biasanya akan mengikat sebiji belon besar dan mudah kelihatan dari jauh.

Dalam acara Standard Chartered KL Marathon, kumpulan pacer yang ditawarkan adalah 3:30, 4:00, 4:30, 5:00, 5:30, 6:00, 6:30 dan 7:00 jam. Kami berpeluang menemuramah beberapa pacer Standard Chartered KL Marathon bagi mendapatkan panduan berguna untuk hari perlumbaan anda.

Jom kita baca!

01-Rozmi Yunus

Capt (Rtd) Rozmi Yunus (Pacer 3:30)
Apa yang paling penting bagi seseorang pelari marathon adalah latihan LSD (Long Show Distance) untuk membiasakan badan dengan larian jarak jauh. Tak kisah berapa pace tetapi jarak yang minima adalah 32km dalam masa 2 jam ke atas. Setiap pelari juga patut merancang “pace” masing-masing dengan menggunakan carta pace (pace chart). Sasaran masa untuk setiap 5km adalah perlu untuk menamatkan larian dalam masa yang diinginkan.

02-Lim Yew Khuay

Lim Yew Khuay (Pacer 4:00)
Makan dan minum dengan cukup untuk larian anda, mulakan dengan awal walaupun anda masih bertenaga. Cuba rancang jumlah pemakanan dan penghidratan anda semasa dalam latihan agar dapat anda sesuaikan untuk hari perlumbaan. Pada yang menggunakan khidmat pacer, anda tidak perlu mengikut kumpulan pacer sepanjang larian. Gunakan mereka seperti rumah api, pastikan mereka sentiasa dalam pandangan atau berada di depan mereka sedikit. Berikan masa untuk membuat regangan singkat (3-5 saat) untuk betis setiap 10km untuk mengelakkan kekejangan (cramp) pada km terakhir.

03-Richard Tang

Richard Tang (Pacer 4:00)
Sebelum larian, pelari harus mendapatkan penghidratan dan rehat yang cukup. Semasa larian, pengikut pacer harus bermula dengan perlahan pada beberapa km yang pertama dan seterusnya berlari di samping atau di belakang pacer. Tumpukan perhatian pada langkah (stride), pernafasan, gaya lari (gait) dan pengambilan nutrisi. Biarkan pacer menentukan pace/ kelajuan. Oleh itu, larian anda menjadi lebih mudah dengan mengikuti pacer. Selepas tamat larian, ambil makan pemulihan (recovery) yang mengandungi zat protein seperti soya dan telur. Buat senaman regangan atau dapatkan urutan. Pakai pakaian compression untuk memulihkan otot-otot yang sakit.

04-BJ Teoh

BJ Teoh (Pacer 4:30)
Dalam 10km yang pertama, jangan khuatir jika anda dipotong oleh pelari-pelari lain. Tumpukan perhatian pada pace anda. Hidrat dan makan gel seawal yang boleh sebelum badan terasa tekanan. Dalam km ke-30 ke atas, kepenatan mungkin akan menyebabkan kebosanan dalam larian. Awasi minda anda dan fikirkan kata-kata positif untuk mendorong anda ke depan.

05-Malcalm Chew

Malcalm Chew (Pacer 5:00)
Strategi saya untuk menamatkan larian marathon di bawah 5jam (sub-5) adalah cuba berlari dengan pace 9.5km sejam bagi 3 jam pertama. Sasar untuk tamatkan 27km dalam tiga jam pertama. Untuk jam ke-4, habiskan 8km menjadikan jumlah jarak 35km. Tamatkan jam terakhir dengan 7.195km. Jangan lupa untuk minum secukupnya di stesen air. Makan gel tenaga di stesen air dan bawa gel yang lebih jika perlu.

06-Yum Kin Kok

Yum Kin Kok (Pacer 5:30)
Cuba mulakan sesi “carboloading” pada hari Khamis. Ambil makanan yang kaya dengan karbohidrat ringkas seperti nasi, pasta, roti dan sebagainya. Elakkan dari memakan daging pada hari Sabtu kerana ia akan mengambil lebih banyak masa dan tenaga untuk dihadamkan. Minum secukupnya sebelum berlari. Anda boleh periksa tahap penghidratan badan anda dengan melihat warna air kencing. Lebih gelap warnanya, bermakna anda harus minum lebih banyak air.

07-Choi Chik Choy

Choi Chik Choy (Pacer 6:00)

Jika berkesempatan, berkenalan dengan pacer anda terlebih dahulu dan bincangkan strategi pacing mengikut sasaran masa penamat anda. Jika sasaran anda adalah lebih laju daripada kumpulan pacer, cuba untuk berada di depan mereka. Berkomunikasi dengan mereka untuk mendapatkan motivasi bagi menamatkan larian anda dalam masa yang diinginkan.

08-Evelyn Ang Loo

Evelyn Ang Loo (Pacer 6:30)
Garis panduan yang paling penting adalah peka terhadap perubahan pada badan anda. Awasi segala kesakitan, ketidakselesaan dan fikiran negatif. Gunakan pacer sebagai dorongan untuk berlari dengan pace yang konsisten. Jangan memecut terlalu awal. Perjalanan sebuah marathon adalah panjang – 42.195km, habiskannya dengan beransur-ansur. Bereksperimen dengan makanan bertenaga seperti gel, kismis, kurma dan sebagainya sebagai persediaan untuk hari perlumbaan.

09-Barkley Wong

Barkely Wong (Pacer 7:00)
Sehari sebelum acara marathon, elakkan daripada mengambil makanan yang pedas. Hindari aktiviti fizikal yang berat dan dapatkan rehat yang secukupnya. Semasa larian, gunakan pace yang bersesuaian dengan matlamat anda. Dengar muzik jika ia membantu anda. Minum air yang banyak dan ambil salt stick untuk mengelakkan kekejangan otot. Jangan terus duduk selepas menamatkan larian. Berjalan atau buat senaman ringan untuk menyejukkan badan.

Untuk maklumat lanjut tentang pacer SCKLM 2016, sila klik http://www.kl-marathon.com/volunteers/pacers/

Pada hari perlumbaan SCKLM 2016; 7 Ogos 2016, para pacer akan dilengkapi dengan kasut dan pakaian lari tajaan adidas. Sebagai penaja pakaian rasmi adidas juga akan mebekalkan setiap pelari dengan kemeja-T lumba rasmi yang berteknologi ClimaLite.

20160715_102819

Produk edisi terhad seperti kemeja-T grafik (RRP: RM90) dan topi (RRP:RM45) kini boleh didapati di kedai-kedai adidas terpilih dan juga shop.adidas.com.my sementara stok masih ada.

Sila tinggalkan komen anda di bawah jika anda ada tips yang berguna untuk dikongsikan dengan pembaca-pembaca lain.

Check Also

GARMIN RUN ASIA SERIES 2023 Kembali dengan Tema ‘ZERO to HERO’

Share this on WhatsApp Malaysia, 10 Mei 2023 — Garmin Malaysia hari ini mengumumkan acara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!