Home / Artikel Menarik / 10 Tips Berlari untuk Pemula

10 Tips Berlari untuk Pemula

10 Tips Berlari untuk Pemula

Baru berjinak-jinak dengan dunia lari? Tahniah! Anda tiba di tempat yang betul. Di sini kami senaraikan 10 panduan untuk pelari baru. Selamat mencuba!

Tip Larian #1: Utamakan keselamatan
Jumpa doktor dan pastikan tidak ada apa-apa halangan kesihatan yang akan membahayakan anda ketika berlari.

Tip Larian #2: Dapatkan kasut lari bermutu

Jangan biarkan kecederaan menghantui anda akibat memakai kasut yang salah. Jika boleh, dapatkan kasut lari di kedai yang membenarkan anda mencubanya dengan menggunakan treadmill sebelum anda membeli.

Tip Larian #3: Jangan malu untuk berjalan
Anda tidak perlu berlari 20km sebagai larian pertama. Mulakan dengan teknik berlari selama 5 minit dan diikuti dengan berjalan selama 5 minit untuk tempoh 30 minit. Selepas dua minggu, kurangkan kadar berjalan dan tingkatkan masa berlari dengan perlahan.

Tip Larian #4: Jangan gopoh
Berlari dengan perlahan untuk mengelakkan kecederaan. Jangan memecut tidak tentu hala. Anda berlari terlalu laju jika anda tidak boleh berbual dengan ayat-ayat yang lengkap ketika berlari.

Tip Larian #5: Daftar acara larian
Ini memberikan anda motivasi dan matlamat untuk dicapai. Rancang dan muat-turun applikasi telefon pintar untuk membuat jadual latihan anda. Jika boleh dapatkan teman berlari agar latihan tidak membosankan.

Tip Larian #6: Buat senaman selain daripada berlari
Bangkitkan otot-otot yang lain juga! Lakukan senaman kekuatan (strength-training) dua kali seminggu dan juga aktiviti fizikal yang lain seperti berbasikal, memanjat tangga, atau latihan eliptikal sekali atau dua dalam seminggu.

Tip Larian #7: Makan untuk lari
Setiap orang mempunya tindak balas berbeza terhadap pelbagai makanan. Ada yang boleh makan apa sahaja sebelum berlari tanpa sebarang masalah dan ada juga yang sensitif terhadap sesetengah makanan. Sebagai panduan umum, ambil makanan berkarbohidrat sejam sebelum aktiviti lari. Berikutnya, ambil makanan berkarbohidrat dan protein untuk mengembalikan tenaga yang hilang dalam masa 30 minit selepas tamat larian.

Tip Larian #8: Minum secukupnya
Jangan tunggu rasa dahaga untuk mula minum air. Minum air sebelum dan semasa aktiviti lari. Jika aktiviti lari melebihi sejam dan mengeluarkan peluh yang banyak, anda digalakkan mengambil minuman isotonik untuk mengembalikan garam yang hilang semasa berlari.

Tip Larian #9: Alah bisa, tegal biasa
Perkara yang sukar apabila kerap kali dilakukan, atau kerap kali berlatih akan terasa mudah. Rasa sakit selepas senaman berat adalah normal. Rehatkan diri sehari dua dan mulakan latihan semula. Cabar diri anda dan tingkatkan kadar senaman secara berperingkat.

Tip Larian #10: Enjoy!
Elakkan kebosanan dengan mendapatkan teman lari, sertai kelab larian, berlari menggunakan treadmill dan berlari di luar rumah dengan berselang-seli, mencuba jalan lari yang baru, shopping kasut lari baru dan sebagainya! Apa yang penting, anda mesti ENJOY!

#JOMKITALARI

Check Also

GARMIN RUN ASIA SERIES 2023 Kembali dengan Tema ‘ZERO to HERO’

Share this on WhatsApp Malaysia, 10 Mei 2023 — Garmin Malaysia hari ini mengumumkan acara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!