Home / Berita Terkini / NATIONAL GEOGRAPHIC Siarkan Dokumentari BREAKING2 NIKE

NATIONAL GEOGRAPHIC Siarkan Dokumentari BREAKING2 NIKE

nike-breaking-two

Pada hari Sabtu, 6 Mei, jam 5:45 pagi di Monza, Italy, tiga pelari elit Nike – Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese dan Lelisa Desisa membuat satu percubaan berani untuk memecahkan catatan masa marathon di bawah dua jam.

Kipchoge menamatkan perlumbaan dengan masa 2:00:25, 2:32 lebih laju daripada rekod dunia sekarang dan 2:40 lebih baik daripada catatan masa peribadi terbaiknya (personal best) iaitu 2:03:05. Tadese memperolehi catatan masa 2:06:51, mengatasi catatan masa terbaik peribadinya dengan 3:50. Desisa pula melepasi garisan penamat dengan catatan masa 2:14:10.

Perjalanan program Breaking2 yang penuh inspirasi telah diabadikan di dalam sebuah dokumentari yang kini disiarkan melalui saluran National Geographic. Jom kita tonton.

Check Also

Heritage Run 2026: Alliance Bank Catat Rekod 6,300 Pelari & Lancar Cabaran ‘KM to RM’

Share this on WhatsApp Pulau Pinang, 13 Julai 2026 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!