Home / Berita Terkini / Kordel dan Arthritis Foundation Malaysia Tingkatkan Kesedaran Ancaman Kecederaan Sendi

Kordel dan Arthritis Foundation Malaysia Tingkatkan Kesedaran Ancaman Kecederaan Sendi

Dari kiri-Mr. Zid, Mike Mahen, Dr. Benjamin and Dr. Muhammad Rahmani

Kuala Lumpur, 26 Ogos 2019 – Kordel telah menjadi penaja utama untuk Arthritis Foundation Malaysia (AFM) selama 11 tahun dan baru-baru ini telah bekerjasama dengan persatuan sukan tempatan, atlet profesional dan amatur serta Pakar Perubatan Sukan di Universiti Pusat Perubatan Malaya, Dr. Muhammad Rahmani Jaffar untuk meningkatkan kesedaran tentang ancaman kecederaan sendi senyap dan bagaimana untuk mengurangkan risiko dan mengambil langkah pencegahan.

Tujuan kolaborasi ini adalah untuk mendidik orang ramai tentang wabak radang arthritis yang semakin meningkat, dan jenis pemakanan bersama yang mereka boleh ambil lebih awal sebelum ia memberi kesan serius kepada kesihatan dan gaya hidup seseorang.

Perkongsian ini tidak lama selepas pelantikan Dr. Benjamin Cheah sebagai Presiden baru AFM untuk tempoh 2019 hingga 2021. Dengan pengalaman selama lebih dari 23 tahun dalam bidang perubatan, beliau juga seorang Pakar Perunding dan Rheumatologi Pakar Perunding Hospital dan Perunding Pantai Rheumatologi di Pusat Perubatan Parkcity dan IMU Healthcare.

Menurut Dr. Benjamin, walaupun penyakit sendi dapat mempengaruhi semua orang dari setiap kehidupan, tidak jelas apa yang menyebabkan osteoarthritis sebagai umur, berat badan (faktor obesiti), kecelakaan yang lalu, sejarah keluarga serta kecacatan tulang adalah sebahagian penyumbang kepada permulaan osteoarthritis.

Walaupun ia biasanya dikaitkan dengan orang tua, atlet dan orang dewasa yang lebih muda juga boleh mengalami penyakit degeneratif ini. Apabila osteoartritis menyerang, bahan bantalan (tulang rawan) yang menutup hujung tulang akan rosak. Gejala boleh merangkumi kesakitan, kekakuan, bunyi crunching atau grating (apabila sendi fleksibel), bengkak dan kehilangan fleksibiliti. Apabila tulang rawan memusnahkan sepenuhnya, tulang menggosok satu sama lain, yang boleh menjadi lebih menyakitkan dan melemahkan.

Penyelidikan telah mencadangkan bahawa atlet dan profesional sukan lebih cenderung kepada osteoarthritis daripada penduduk umum. “Para atlet sentiasa menolak badan mereka ke hadnya, sebab itu luka dan kecederaan yang serius pasti berlaku,” kata Dr Benjamin.

“Pada zaman muda saya telah mengalami kecederaan kedua-dua lutut semasa melakukan sukan dan saya telah mengalami kesakitan sejak itu. Kami tidak sepatutnya menunggu terlalu lama untuk mengambil tindakan kerana kami dapat mencegah kerosakan selanjutnya dengan pemakanan dan amalan yang betul, “saham Mike Mahen, Juara Dunia 2016 -2018.

“Ramai pesakit pada usia 20 hingga 40 tahun mengalami masalah artritis yang menyakitkan. Pendidikan dan kesedaran bagaimana mengenali gejala adalah sama pentingnya dengan mengambil langkah pencegahan”, sebut Dr. Muhammad Rahmani.

Disokong oleh penyelidikan terbaru mengenai penyembuhan pemakanan dan pencegahan penyakit, Kordel telah memperkenalkan Eggshell Membrane plus Boswellia untuk Joint Care. Ia diformulasikan dengan gabungan membran kulit yang larut dalam air hidrolisis, dan ditambah dengan Boswellia ekstrak yang mengandungi asid boswellic. Suplemen pemakanan bersama harian ini mempunyai Formula Tindakan Triple yang boleh membantu (1) membaiki dan melindungi Tendon dan Ligament, (2) pembaikan dan melindungi tulang rawan dan sendi, dan (3) anti-keradangan seterusnya membantu pemulihan sendi awal pada awal pentas.

Kordel’s Eggshell Membrane plus Boswellia mengandungi 2 bahan paten unik yang dipatenkan; Biovaflex dari membran kulit telur yang menyediakan 6 bahan bioaktif untuk menyuburkan dan meregenerasi sendi, tulang rawan, tendon dan ligamen, sedangkan Boswellin yang dipatenkan adalah ekstrak dari tumbuhan Boswellia yang bertindak semulajadi analgesik untuk menghentikan keradangan cepat dan berkesan tanpa kesan sampingan.

Sebahagian daripada usaha tanggungjawab sosial korporat mereka, Kordel akan mengadakan Kordel’s Family Charity Walk pada 8 September di Padang Merbok, Jalan Parlimen. Walkathon 7 km ini adalah usaha amal untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap kesihatan bersama dan mengumpul dana untuk Arthritis Foundation Malaysia.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh mendaftarkan diri di: https://www.accupass.com/event/1903121437201970788844

Check Also

GARMIN RUN ASIA SERIES 2023 Kembali dengan Tema ‘ZERO to HERO’

Share this on WhatsApp Malaysia, 10 Mei 2023 — Garmin Malaysia hari ini mengumumkan acara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!