Home / Berita Terkini / Astro Bella Jom Kurus Kembali Dengan Cabaran Transformasi Diri 60 Hari

Astro Bella Jom Kurus Kembali Dengan Cabaran Transformasi Diri 60 Hari

Bella-Jom-Kurus-Logo-new-V5-01-1

Kuala Lumpur, 26 Julai 2016 – Setelah berjaya merubah kehidupan 12 orang wanita tahun lalu, program realiti pengurusan berat badan, Astro Bella Jom Kurus kembali lagi dengan cabaran yang pastinya lebih hebat! Tahun ini, tempoh latihan dan program digandakan kepada 60 hari agar para peserta dapat menimba lebih ilmu di samping mengalami transformasi diri dengan lebih berkesan lagi. Astro Bella Jom Kurus Cabaran 60 Hari dijangka menemui penonton Astro Bella Oktober ini, hanya di saluran  133 (Astro Bella) dan tayangan serentak dalam definisi tinggi (HD) di Astro Mustika HD, saluran 134. Tahun lalu, peserta dari Johor, Yana telah muncul juara musim pertama rancangan ini apabila beliau berjaya menghilangkan 12 kg dalam tempoh 30 hari.

‘Astro Bella Jom Kurus Cabaran 60 Hari’ merupakan sebuah program realiti 8 episod yang mengetengahkan gaya hidup sihat dan bakal menyaksikan para peserta menyahut cabaran untuk mengurangkan berat badan dalam masa 60 hari disamping diberi pendedahan akan kepentingan kesihatan dan kecergasan. Selepas mendapat sambutan menggalakkan di samping penerimaan baik penonton Astro terutamanya kaum wanita, kini Astro Bella membawa rancangan ini sekali lagi ke kaca televisyen bagi memberi peluang kepada lebih ramai rakyat Malaysia menyertainya dan memperoleh manfaat daripada program tersebut.

Program ‘Astro Bella Jom Kurus Cabaran 60 Hari’ bermatlamat untuk mendidik dan memberi motivasi kepada para peserta akan kepentingan menjaga kesihatan dan amalan gaya hidup sihat. Ia turut menyahut seruan Fit Malaysia, sebuah kempen yang diperkenalkan Kementerian Belia dan Sukan pada tahun lalu dan diterajui oleh Menterinya, YB Khairy Jamaluddin bertujuan untuk menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat.

Kevin Zahri yang dikenali sebagai ‘Cikgu Fitness Malaysia akan bertindak sebagai pengacara untuk program ini dan bakal bergandingan dengan seorang selebriti wanita popular yang akan diumumkan kelak bagi menggalas tanggungjawab sebagai pengacara bersama. 3 orang jurulatih yang mempunyai kepakaran dalam bidang berkaitan kecergasan seperti pemakanan, latihan fizikal dan senaman akan turut membantu Kevin dalam Astro Bella Jom Kurus.

Program ini terbuka kepada wanita yang berumur 18-45 tahun, sihat tubuh badan dan mempunyai BMI melebihi 25. Peserta hanya perlu memuat naik video berdurasi 1 minit di laman Instagram menunjukkan mereka sedang menjalankan aktiviti  kecergasan dan secara ringkas nyatakan mengapa mereka harus dipilih untuk menyertai pertandingan ini dan tag Astro Gempak beserta #astrobellajomkurus . Pemilihan awal peserta akan bermula pada 1 Ogos hingga 21 Ogos 2016 ini.

Pengurus Saluran Astro Bella, Natasha Hashim berkata, ”Kami amat teruja apabila program ABJK musim lalu mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan dan para penonton Astro Bella mahukan musim kedua rancangan ini. Bukan saja kami telah mengubah hidup 12 peserta menjalani hidup yang lebih sihat, para penonton Astro Bella juga mendapat inspirasi daripada program ini. Ramai di antara mereka telah pun memulakan langkah mereka ke arah menjalani kehidupan yang lebih sihat sesuai dengan saranan kerajaan agar kita dapat melahirkan masyarakat yang mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang baik”.

“Di bawah kendalian Kevin Zahri, saya yakin program ini sedikit sebanyak mampu memupuk kesedaran seterusnya menyumbang ke arah pengurangan kadar statistik obesiti di Malaysia. Sehingga hari ini, statistik menunjukkan penduduk Malaysia khususnya golongan wanita mengalami masalah kegemukan dan separuh dari jumlah itu menghidap obesiti. Kami di Astro Bella begitu prihatin akan senario ini dan akan berusaha melaksanakan inisiatif-inisiatif yang relevan untuk membantu mengurangkan kadar statistik ini. Saya percaya, musim kedua Astro Bella Jom Kurus Cabaran 60 Hari ini secara tidak langsung membantu merealisasikan konsep gaya hidup sihat di kalangan masyarakat terutamanya golongan wanita”.

“Saya begitu mengalu-alukan penyertaan golongan wanita terutamanya mereka yang menepati kriteria yang ditetapkan untuk menyahut cabaran program Astro Bella Jom Kurus Cabaran 60 hari ini. Pastinya tahun ini, dengan tempoh program yang lebih lama iaitu 60 hari, tentunya segala ilmu dan tips yang bakal dikongsikan bersama peserta mampu membantu mereka mengubah kehidupan masing-masing. Pada masa yang sama, sebagai seorang wanita, aspek penampilan diri memainkan peranan penting kerana ia membantu membina keyakinan diri dalam diri masing-masing. Kami mahu para wanita di Malaysia menjalani kehidupan yang sihat tidak kiralah anda seorang isteri, wanita berkerjaya mahupun gadis muda yang optimis dan positif dalam kehidupan”, tambah Natasha lagi.

Program ‘Astro Bella Jom Kurus Cabaran 60 Hari’ ini dijangka akan menyenarai pendek 25 orang peserta yang menepati syarat-syarat penyertaan dan mereka diperlukan untuk melalui sesi Boot Camp bersama Kevin Zahri dan selebriti rahsia itu. Hanya 12 orang peserta sahaja akan dipilih untuk menyertai program realiti ini berdasarkan personaliti, ketahanan fizikal dan mental serta bacaan BMI mereka. Pelbagai cabaran yang menguji ketahanan fizikal dan mental mereka bakal menanti para peserta Astro Bella Jom Kurus Cabaran 60 hari. Apa yang pasti, cabaran yang lebih mencabar bakal disajikan buat para peserta tahun ini!

Pemenang ABJK akan berpeluang untuk memenangi hadiah utama berupa RM 30,000.00, sebuah trofi beserta hadiah-hadiah menarik yang lain. Wang tunai RM 5,000 pula bakal menanti pemenang Anugerah Pilihan Penonton. ‘Astro Bella Jom Kurus Cabaran 60 Hari’ dijangka akan menemui para penonton Oktober ini di saluran Astro Bella (133) dan tayangan serentak di saluran Mustika HD (134). Untuk maklumat lanjut, layari www.astrogempak.com.my/astrobella. Teruskan sokongan anda dan dapatkan perkembangan terkini di media sosial dengan #astrobellajomkurus #cabaran60hari.

Check Also

GARMIN RUN ASIA SERIES 2023 Kembali dengan Tema ‘ZERO to HERO’

Share this on WhatsApp Malaysia, 10 Mei 2023 — Garmin Malaysia hari ini mengumumkan acara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!