Home / Berita Terkini / Kenyataan Media Pesuruhjaya Sukan Tentang Kemalangan di Klang City International Marathon

Kenyataan Media Pesuruhjaya Sukan Tentang Kemalangan di Klang City International Marathon

2017 - 11122017 - PRESS RELEASE PJS BERHUBUNG KLANG CITY INTERNATIONAL MARATHON-page-001 - Copy

KENYATAAN MEDIA BERHUBUNG ACARA KLANG CITY INTERNATIONAL MARATHON 2017 ANJURAN SYARIKAT EARTH RUNNERS INT. GROUP SDN BHD PADA 10 DISEMBER 2017

Insiden kemalangan yang melibatkan tiga pelari marathon dan sebuah kenderaan di Jalan Kapar Batu 2 awal pagi semalam adalah dirujuk.

Pejabat Pesuruhjaya Sukan ingin menegaskan bahawa pihak kami tidak menerima sebarang permohonan bagi mendapatkan lesen penganjuran Klang City International Marathon.

Justeru,acara larian tersebut telah dilaksanakan tanpa kebenaran daripada Pesuruhjaya Sukan selaku pihak yang mengawal selia sebarang penganjuran acara sukan dalam Negara.

Perkara ini amat kami kesali kerana sebarang penganjuran acara sukan perlulah mendapat kebenaran daripada Pesuruhjaya Sukan sebagaimana termaktub dalam Seksyen 36 Akta Pembangunan Sukan 1997, di samping badan pengelola sukan yang terbabit, pihak polis, pihak berkuasa tempatan dan sebagainya. Perkara ini adalah diwajibkan bagi memastikan penganjur yang akan menganjurkan acara sukan benarbenar berkemampuan dari aspek kewangan, teknikal serta mematuhi kaedah dan garis panduan yang ditetapkan oleh badan pengelola sukan peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Justeru, pihak kami akan mengambil tindakan undang-undang ke atas penganjur acara ini atas kesalahan yang telah mereka lakukan di bawah Akta ini.

Saya ingin sekali lagi mengingatkan mana-mana pihak yang ingin menganjurkan sebarang acara sukan untuk memohon dan mendapatkan kebenaran kami sebelum acara tersebut dianjurkan. Penganjur juga diingatkan agar mematuhi keputusan yang diberikan terhadap permohonan yang dibuat. Ini bagi memastikan penganjuran dilaksanakan hanya setelah semua peraturan dipatuhi dan langkah-langkah yang perlu diambil, demi kelicinan acara dan keselamatan semua. Pihak kami akan mengambil tindakan undang-undang sekiranya pihak penganjur melanggar arahan ini.

Bermula 14 Disember ini, Pejabat Pesuruhjaya Sukan akan memuatnaik senarai acara-acara sukan yang telah diberikan kebenaran untuk dilaksanakan di laman web Kementerian Belia dan Sukan.

Layari kbs.gov.my untuk mendapatkan maklumat tersebut. Saya juga ingin merakamkan rasa sedih dan simpati kami kepada tiga pelari yang terbabit dan mengalami kecederaan dalam kemalangan tersebut dan berdoa agar mereka akan pulih dengan segera.

Dato’ Zaiton Othman Pesuruhjaya Sukan Malaysia

11 Disember 2017

Check Also

GARMIN RUN ASIA SERIES 2023 Kembali dengan Tema ‘ZERO to HERO’

Share this on WhatsApp Malaysia, 10 Mei 2023 — Garmin Malaysia hari ini mengumumkan acara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!